Tájékoztató a Díjnavigátor működésével kapcsolatosan

 

Tisztelt Felhasználó!

Bizonyára Ön is tapasztalta az internetes kereskedelem térhódítását napjainkban. A biztosítók elhatározták, hogy segítik és támogatják a fogyasztót abban, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötése során gyorsabban jusson hozzá a számára fontos információkhoz.

Ebben nyújt segítséget a MABISZ által működtetett díjkalkulátor program, amely összehasonlíthatóvá és átláthatóvá teszi az Ön számára a Díjnavigátorhoz csatlakozó biztosítók díjait.

Önnek csak annyit kell tennie, hogy a MABISZ által működtetett online felületen megadja a díjkalkulációhoz szükséges adatokat. A MABISZ megküldi a biztosítók részére azokat az adatokat, amelyek az egyes díjkalkulációk elkészítése érdekében a biztosítók számára szükségesek, a biztosítók pedig visszaküldik az így kalkulált díjat a MABISZ részére. Az így megmutatott díjak a biztosítók saját honlapján keresztül megkötött online szerződéskötések díjai. Amennyiben a biztosító más - nem internetes - csatornákon keresztül a bevitt paraméterekre kedvezőbb díjat is ajánl, akkor a MABISZ Díjnavigátor ezt a díjat is megjeleníti, külön jelezve, hogy ezzel a díjjal hogyan köthető meg a szerződés.

A feltüntetett díjak a határozatlan tartamú, egyedi szerződésekre vonatkoznak. A Díjnavigátor nem mutatja be tehát a biztosítótársaságok ún. flotta szerződéseinek díjait, a veterán autók tarifáját, a határozott idejű szerződések tarifáját, nem tudja továbbá a rendszer kezelni azokat a kedvezményeket, amelyeket az arra jogosultak csak az erre a célra fenntartott felületen - kedvezményezettként külön kóddal - érhetnek el, amennyiben ilyen kedvezmény az adott biztosítónál létezik.

Tájékoztatjuk, hogy a MABISZ online felületén megjelenő díjak a biztosítók részéről nem minősülnek ajánlatnak, azok tájékoztatásul szolgálnak, azok helyességéért, érvényességéért a biztosítók felelnek.

Amennyiben azonban a Felhasználó a weboldalon keresztül kért adatokat tévesen vagy hiányosan adja meg, az ebből eredő károkért sem a MABISZ, sem pedig a biztosítók nem felelnek.

A MABISZ a Díjnavigátoron keresztül csak a díjszámítást teszi lehetővé, szerződéskötést, felmondást, kártörténeti igazolás beszerzését nem intézi. A korábbi szerződés felmondásával kapcsolatos tudnivalókat, illetőleg a standard felmondási nyomtatványt oldalunkon szintén megtalálja. A felmondással kapcsolatban kérjük, ügyeljen arra, hogy a tavaly év végi jogszabályváltozás nyomán az egyes szerződések évfordulója nem szükségszerűen egyezik meg a naptári évfordulóval.

Tájékoztatjuk továbbá arról, hogy a díj-kalkulátor program igénybevételével, az online felületen keresztül történő adatok megadásával Ön hozzájárul ahhoz, hogy azokat a MABISZ továbbítsa, és a biztosító a saját számítógépes nyilvántartásában rögzítse. Kérjük, hogy olvassa el a honlapon lévő Adatkezelési tájékoztatót is, amely az adatkezelésre vonatkozó tudnivalókat foglalja össze.

Amennyiben Önnek a Díjnavigátor alkalmazásával kapcsolatosan bármilyen kérdése, panasza van, kérjük, az alábbiakat tegye:

  • A Díjnavigátor működésével kapcsolatos technikai-jellegű kérdéseket a MABISZ központi telefonszámán (+36/1/802-8400) vagy a központi elektronikus címen tegye fel (info@mabisz.hu).
  • A díjszámítás helyességével kapcsolatos kérdésekkel, panaszokkal pedig kérjük, hogy közvetlenül az adott biztosító ügyfélszolgálatához forduljanak, mivel a közölt díjadatok helyességéért kizárólag a biztosítók felelnek, így ezekben a kérdésekben a MABISZ nem tud érdemben segítséget nyújtani.

 

Gyakran Ismételt Kérdések a MABISZ Díjnavigátorral kapcsolatosan

Mi a célja a MABISZ Díjnavigátornak?

A MABISZ Díjnavigátor egy olyan internetes eszköz, melynek segítségével Ön egyszerűen és átlátható módon össze tudja hasonlítani a magyarországi biztosítótársaságok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjait, az egyedi szerződések vonatkozásában. A MABISZ ezáltal is segíteni szeretné, hogy Ön megalapozottabb döntést tudjon hozni.

Mire nem szolgál a MABISZ Díjnavigátor?

A MABISZ Díjnavigátor célja kizárólag az egyedi szerződésekre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak összehasonlíthatóságának biztosítása, a rendszer tehát nem tud felmondást kezelni vagy szerződést kötni.
Az ajánlatfelvétel, ill. az új szerződés megkötése a kiválasztott biztosító honlapján tehető meg. (Ehhez a Díjnavigátor átvezet a biztosító honlapjára, ahol minden további tájékoztatást megkaphat, valamint a Díjnavigátor a biztosítói oldalnak átadja a díjkalkulációban használt adatokat, amelyeket a biztosító a kötési folyamat zökkenőmentes folytatása érdekében felhasználhat.)
A későbbi szerződésmódosításokat, a szerződéssel kapcsolatos ügyintézést szintén az adott biztosítónál, illetve annak honlapján kell intézni.
Ugyanígy az előzmény szerződés felmondására se alkalmas eszköz a MABISZ Díjnavigátor, azt az előzménybiztosítónál Önnek külön kell intéznie. Ehhez a MABISZ segítséget nyújt a szükséges tájékoztatás megadásával.

Minden biztosító megtalálható-e a MABISZ Díjnavigátorban?

A Díjnavigátor működtetésének célja, a GFB piac egyedi díjainak egy helyen való megjelenítése, lehetőség szerint a teljes körűségre törekedve. A Díjnavigátorhoz önkéntes alapon csatlakozhat bármely, Magyarország területén GFB terméket ajánló biztosító. A Díjnavigátor tehát lehetőséget ad arra, hogy minden biztosító ajánlata megjelenítésre kerüljön a szövetség oldalán, a teljes körűséget azonban a MABISZ - lévén szó önkéntes csatlakozásról - nem szükségszerűen tudja garantálni.

Ki felel a kalkulált díjak helyességéért?

A MABISZ Díjnavigátor csak a kalkuláció lehetőségét biztosítja, a kalkuláció ténylegesen az egyes biztosítók számítástechnikai rendszerében történik, így a megjelenített adatok helyességéért az érintett biztosítók felelnek. Felhívjuk azonban a figyelmét, hogy a helyes díjkalkuláció feltétele az adatok helyes és teljes körű megadása, ami az Ön felelőssége.

Az összes díjat megtalálom a MABISZ Díjnavigátorban?

A feltüntettet díjak az online kötésre, és csak az egyedi szerződésekre vonatkoznak. Amennyiben egy biztosítónál ennél kedvezőbb díj érhető el az Interneten kívüli kötések esetében, akkor azt szövegesen jelezzük az adott biztosító neve mellett, feltüntetve azt is, hogy ezzel a díjjal hogyan köthető meg a szerződés.
A Díjnavigátor ugyanakkor nem mutatja be a biztosítótársaságok ún. flotta szerződéseinek díjait, a veterán autók tarifáját, a határozott idejű szerződések tarifáját, nem tudja továbbá a rendszer kezelni azokat a kedvezményeket, amelyeket az arra jogosultak csak az erre a célra fenntartott felületen - kedvezményezettként külön kóddal - érhetnek el, amennyiben ilyen kedvezmény az adott biztosítónál létezik.

Hogyan használjam a MABISZ Díjnavigátort?

A Díjnavigátor által feltett kérdésekre Önnek értelemszerűen kell válaszokat adnia. Amennyiben kétségei vannak, hogy az adott kérdés pontosan mire vonatkozik, akkor az ott található kérdőjelre kattintva, magyarázatot kap a kérdés értelmezéséről.

Mi történik, ha nem válaszolok meg egy kérdést?

Amennyiben Ön olyan kérdést hagy ki, amely a díjszámításához elengedhetetlen, akkor a rendszer erre hibaüzenetben figyelmeztet és a kérdés megválaszolása nélkül a program nem engedi továbbmenni a díjszámításban.

Milyen teendőim vannak a MABISZ Díjnavigátoron keresztül történő szerződéskötéskor?

Mivel a Díjnavigátor kizárólag a díjak összehasonlíthatóságát szolgálja, a szerződési ajánlatot az Ön által kiválasztott biztosítónál kell megtennie. A "Tovább a szerződéskötéshez" gombra kattintva a MABISZ Díjnavigátor átvezet a biztosító honlapjára, ahol minden további tájékoztatást megkaphat, valamint a Díjnavigátor a biztosítói oldalnak átadja a díjkalkulációban használt adatokat, amelyeket a biztosító a kötési folyamat zökkenőmentes folytatása érdekében felhasználhat.

Milyen adatokat kezel a Díjnavigátor?

A MABISZ Díjnavigátor a felhasználó által megadott, a díjszámításhoz szükséges adatokat a felhasználó önkéntes hozzájárulása alapján kezeli. Bizonyos adatok (forgalmi rendszám) személyes adatnak minősülnek. A rendszer az így feltöltött személyes adatokat kizárólag statisztikai és panaszkezelési céllal, a vonatkozó jogszabályokat szem előtt tartva, biztonságos módon archiválja. Ehhez kapcsolódóan kérjük, olvassa el a részletes adatkezelési tájékoztatónkat!

Kihez fordulhatok a Díjnavigátor működésével kapcsolatos kérdésekkel?

Amennyiben a MABISZ Díjnavigátor működésével kapcsolatos technikai-jellegű kérdésére ezen útmutató nem ad választ, kérdésével, észrevételével közvetlenül a MABISZ-hoz, mint a program üzemeltetőjéhez fordulhat, a +36/1/802-8400-as központi telefonszámon vagy az info@mabisz.hu e-mail címen.

Kihez fordulhatok az egyes biztosítók díjára vonatkozó kérdésekkel?

A MABISZ Díjnavigátor kizárólag a rendszerhez önkéntesen csatlakozó biztosítók díjainak összehasonlítására szolgál, a konkrét díjszámítás ugyanakkor a biztosítók számítástechnikai rendszerében történik. Amennyiben tehát az egyes biztosítók díjára, a díjszámításra vonatkozó kérdése van, az adott biztosítóhoz kell fordulnia felvilágosításért.
Abban az esetben, ha Ön a díjszámítással kapcsolatban kíván panasszal élni, a mielőbbi érdemi elbírálás céljából javasoljuk, hogy a díjszámítás során kapott eredmény oldalt nyomtassa ki, amin szerepel egy azonosító szám. Ennek segítségével a panasz alapjául szolgáló folyamat könnyebben beazonosítható.

Kihez fordulhatok a szerződéskötéssel kapcsolatos kérdésekkel és az újonnan megkötött biztosításommal kapcsolatos későbbi ügyintézéssel kapcsolatban?

Az előzőekben írtakból következően a szerződéskötéssel kapcsolatos konkrét kérdések megválaszolása, illetve a megkötött biztosítással kapcsolatos ügyintézés is az adott biztosító feladata.

Hogyan mondhatom fel a meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésemet?

Ahogy azt az előzőekben már említettük, a MABISZ Díjnavigátor nem alkalmas a fennálló biztosítási szerződések felmondásának kezelésére, azt Önnek kell intézni. A felmondás során követendő eljárásban segítséget nyújt a MABISZ honlapon található tájékoztató, az ugyanott elérhető felmondási formanyomtatvány, illetőleg a biztosítók elérhetőségei, ahová a felmondási nyomtatványt el kell juttatnia.